zaterdag 13 februari 2016

Copyright, Patenten, Internet Censuur en Onze Toekomstige Machteloosheid

Als je er nu pas in komt, adviseer ik je om eerst deel 1 van dit verhaal: Het TPP MONSTER en wat ONS boven het hoofd hangt !  te lezen.

Laten we het nog eens hebben over de nachtmerrie van het TTIP verdrag die ons boven het hoofd hangt.
De ISDS  (Investor-State Dispute Settlement) clausule wordt hier integraal in opgenomen wat dus betekent dat het zakenleven niet meer in andere kleinere verdragen hoeft te zoeken om z'n zin te krijgen in landen met van die lastige regeltjes die te veel van hun winst weg snoepen.

Wat er gebeurt als Rutte dit ondertekent?
          De Nederlandse overheid en rechtsmacht worden buitenspel
       gezet in alles waar het om internationale handel gaat. 

Als de regering milieu regels wil aanscherpen en dit is tegen de zin van een multinational,  kan deze multinational met als  reden dat hun winst wordt aangetast zonder meer een miljarden claim eisen van de overheid. Vergis je niet, die claim wordt toegekend omdat de overheid na ondertekening van het TTIP verdrag gebonden is aan de uitspraak van een, door het zakenleven aangestelde arbitrage commissie.Over "bij de duivel te biecht gaan"  gesproken.
Die claim wordt dan voldaan uit de staatskas... met andere woorden: door de belasting betaler. En er is niets wat we er tegen kunnen doen, immers de rechter heeft geen bevoegdheid meer in handels disputen.
Internet Controle
Wat het zaken leven dan ook heeft bereikt dat het indirect controle krijgt over het internet.
Met een andere gruwel, de  Stop Online Piracy Act SOPA  had het zakenleven in 2011 al geprobeerd om greep op het internet te krijgen. Maar dit Amerikaanse wetvoorstel heeft het niet gehaald door massaal protest van publiek en internet bedrijven.
Als SOPA was aangenomen had dit een totaal gecensureerd internet opgeleverd en om maar eens een voorbeeldje te noemen, misstanden aan de kaak stellen op Youtube door nieuws fragmenten in je video te verwerken zou je dan ogenblikkelijk een aanklacht wegens inbreuk op auteurs recht (copyright infringement) opleveren en je zou zelfs kunnen worden uitgeleverd aan de VS om daar voor het gerecht te komen. Geloof je me niet ? Ik heb een kant en klaar linkje naar GOOGLE  gemaakt waar in je dat allemaal nog eens kan door lezen.
In 2015 hebben ze WEER geprobeerd om SOPA er door te drukken en wéér is het tegengehouden door wereldwijde protesten en uiteindelijk weggestemd met een hele kleine marge.

Copyright bescherming wordt ook een integraal deel in het TTIP maar nu is het aan ISDS gekoppeld.. Dit gaat niet alleen om geschreven werk maar om al het "intellectuele eigendom" waar ook patenten onder vallen..

Neem bijvoorbeeld medicijnen. Praktisch voor elk merk pilletje is een generisch (standaard) alternatief Je kunt Panadol of gewoon een doosje Jumbo Paracetamol meenemen, in plaats van Nurofen, een doosje Ibuprofen van Trekpleister halen.. Je bent dan euro's goedkoper uit voor het zelfde werkend bestanddeel. Voor bijna alle medicijnen is een generisch alternatief, meestal geproduceerd in India..
Je voelt hem al aan komen denk ik, bij ons in Nederland wordt door de overheid de voorkeur gegeven aan het generische alternatief boven de dure merk medicijnen dan krijg je Zandoz uit India tegen over Pfizer uit de Verenigde Staten.
Het Bauwe Pilletje
Natuurlijk kun je er gif op innemen dat Pfizer in al die landen die de voorkeur geven aan generische medicijnen enorme schadeclaims gaan deponeren wegens het schenden van hun patenten, en dus beschadiging van hun winst door goedkopere alternatieven toe te staan..
DAT is natuurlijk tegen het zere been van de grote Farmaceutische industrie, die overigens in te top 10 van meest winstgevende bedrijfstakken staat.
En raad eens wie de grootste aandeelhouder is in Zandoz ? Het is een win-win situatie voor het zakenleven..  Zij hebben het geld, zij hebben de lobbyisten, zij hebben de advocaten en straks als alle landen TTP en TTIP hebben ondertekend hebben zij de arbitraire macht en daarmee eigenlijk in feite controle over de wereld.

En dat hebben we te danken aan rechtse conservatieve politiek, dankzij  Amerikaanse Republikeinen en nu "onze" Nederlandse VVD met "onze" Mark Rutte, en al die andere politici over de hele wereld in de zakken van de  graaiers in het zakenleven.


Nu kunnen we nog in opstand komen, handtekeningen verzamelen, protesteren, staken maar als dit monster is ondertekend kunnen we niets meer..

Maar of dit gebeurt ? ik denk het niet want dan missen de mensen "Aap zoekt Boom" op de tv..

zucht..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten