maandag 15 februari 2016

Pas op voor VerkiezingsCadeautjes..


Ik denk dat iedereen paard van Troje wel kent , hoe belegerende Grieken erin slaagden  de stad Troje binnen te dringen door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje als een cadeau binnen de stadsmuren werd gehaald.Dat paard zat vol met strijders die van binnen uit de poorten openden zodat het Griekse leger de stad konden veroveren..
Voor de StarTrek liefhebbers onder ons, in de bioscoop film StarTrek 2 "The Wrath of Khan" komt een bekende uitspraak van scheepsdokter Leonard McCoy tegen Kapitein James T. Kirk : "Beware romulans bearing gifts" . De Romulans waren hier een metafoor voor "de vijand"  en het komt dus dus eigenlijk neer op: "wees op je hoede als de vijand komt met cadeaus".

Ja ze komen er weer aan
Over een dik jaar hebben we weer tweede kamer verkiezingen volgens de website kiesraad.nl wordt dat 15 maart 2017 en dat wil zeggen dat in het komende jaar komen de politieke partijen met cadeautjes, in de vorm van mooie beloften gaan komen. Uiteraard met de bedoeling om de bevolking de slechte beslissingen van de afgelopen kabinetsperiode te laten vergeten.
En het werkt, het is al zo lang ik me kan herinneren. wat mij verbaast is dat de bevolking zo'n kort geheugen heeft in dit soort zaken..   Maar ja afgelopen zaterdag13 februari is klaarblijkelijk die sinterklaas tijd weer aangebroken met het nieuws dat Samson van de PVDA de komende jaren 10 miljard wil uit trekken voor het onderwijs Ik zag dit op NU.NL en ik heb hier gelijk gemengde gevoelen over..
In de afgelopen decennia van "paarse" kabinetten is het Nederlandse onderwijs op de wereldranglijst van de top 3 afgezakt naar de 6e plaats en als ik me niet vergis staan we nu nog verder gezakt naar7e plaats. Hoe lang is dit beleid van het kapot bezuinigen van het onderwijs al bezig? Ik zou daar geen zinnig woord over zeggen, maar laten we de recente geschiedenis eens bekijken.

De Studenten OV jaarkaart.

OV jaar kaart
Er was een tijd (toen we in de top3 stonden) dat ons onderwijs van laag tot hoog gewoon toegankelijk was voor rijk zowel als arm. Iedereen had gewoon gelijke kansen toen kwam de tijd dat het slechter begon te gaan en dat werd de tijd van bezuinigingen en iedereen met een beetje gezond verstand weer dat bezuinigingen alleen werken als tijdelijke maatregel, als je bezuinigingen laat voort duren werkt het gewoon averechts in een neergaande spiraal, maar dat is genoeg stof voor een volgende keer.
Natuurlijk worden dit soort ingrepen met veel spreekwoordelijk klaroengeschal en tralala als verbeteringen gepresenteerd. Wat me nog  goed bij staat is hoe het systeem van voor iedereen toegankelijke universitaire studie onderuit is gehaald want dat moest goedkoper.. Een deel van de studie beurs werd gekort en daarvoor in de plaats werd de studenten OV jaar kaart ingevoerd en het "mooie" was dat iedere student eentje kreeg, of je nu om de hoek woonde of 200 km van je Universiteit.
In wekelijkheid gingen dus de studenten die op dure kamers woonden er een berg op achteruit, de huur moet betaald worden, en een studenten OV jaar kaart kun je niet eten.  Echter slimme studenten gingen die OV kaart gebruiken om als koeriers dienst een paar centen bij te verdienen.. Maar ..  HO eens even, geld bij verdienen?  dat was natuurlijk niet de bedoeling, dus de OV kaart werd uit gekleed naar alleen werk dagen of het weekend en later alleen naar uren tot het moment dat je er niks meer aan had.
Is er iemand die weet of dat ding eigenlijk nog bestaat ?

De basisbeurs.
De volgende verkapte bezuiniging die als vernieuwing door de politiek werd bejubeld was de basisbeurs, maar dit was ook weer een platvloerse manier van geld weghalen van het onderwijs voor andere doeleinden. Iedereen die ging studeren had recht op een basisbeurs , maar wacht eens even, dat WAS toch al zo?  Met het oude systeem werd je toch ook al de steun geboden om zonder kosten een goede studie te doen ??
Waar het in de praktijk op neer kwam dat de basisbeurs ontoereikend was om ook nog eens van te leven, maar geen nood, als je geen welgestelde familie had die je financieel bij konden staan kon je voor een aanvullende (rente dragende) lening in aanmerking komen: de studiefinanciering .
Dit leverde op dat afgestudeerden aan hun professioneel leven begonnen met al een schuld van 50.000 gulden, ja dat was voor de tijd van de euro.. 

Het Leenstelsel.
plaatje: Studeer In Den haag
Maar die basis beurs moest ook maar weg en nu kunnen jongeren uit de lagere inkomens alleen nog maar studeren als ze voor alle kosten afhankelijk worden van een rente dragende (staats)lening. Nu beginnen afgestudeerden vaak met een schuld van over de 100.000 euro ..
En dat is mede een reden dat we 4 plaatsen zijn gedaald in de wereld educatie ranglijst...
Voor zover ik heb kunnen nagaan is het enige land waar ze het zelfde rente dragende leenstelsel voor hoger onderwijs hebben....  ff wachten ....  daar is ie dan weer:  De Verenigde Staten Van Amerika, waar afgestudeerden zuchten over een schulden last waar ze tot 18 (ACHTTIEN) procent rente over betalen.
De Nederlandse regering komt altijd een beetje achteraan bij het overnemen van Amerikaanse invloeden, het is dus niet de vraag OF dit hier hier ook gaat gebeuren meer WANNEER dit gaat gebeuren.

En na deze periode van totale afbraak en platvloerse bezuinigingen in cadeau verpakkingen komt Samsom met deze uitspraak om 10 miljard te willen uittrekken om het zieke educatieve systeem waar hij als vertegenwoordiger van de PVDA, de partij die er met met regeringspartij vriendje VVD zo dapper aan heeft mee geholpen om het onderuit te halen.. Wat een grapjas
Ik wou dat mensen zich dit eens gingen herinneren en niet NOG een keer op dit soort van "dit beloven maar als we er weer zitten, doen we het toch anders" mispunten te stemmen

Pas verschrikkelijk op voor slecht presterende regeringspartijen
 die met cadeautjes komen om de kiezer om te kopen om weer 
op deze kliek te stemmen

Laat me niet lachen, het is weer een drol in glitterpapier zou je niet denken ? O ja en raad ook eens waar het bezuinigde geld naartoe is gegaan?  Misschien lasten verlichting voor het zaken en bedrijfsleven ? Het zou me niks verbazen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten